پوكی استخوان چیست؟
پوكی استخوان حالتی است كه در آن استخوان شكننده شده و احتمال شكستگی با ضربات كوچك افزایش مییابد. شكستگی ها عمدتا در ناحیه گردن، مهرههای ستون فقرات و استخوان های مچ دست رخ میدهد. حدود نیمی از زنان بالاتر از 45 سال و 90 درصد زنان بیشتر از 75 سال به بیماری پوكی استخوان و شكستگی مبتلا میشوند.
چه كسانی مستعد ابتلا به پوكی استخوان هستند؟
زنان سالمند به ویژه اگر یائسگی زودرس یا قطع قاعدگی به مدت بیش از یك سال اتفاق بیفتد. كسانی كه از تركیبات كورتون به مدت طولانی استفاده میكنند. افرادی كه مجبورند مدت های طولانی از جای خود حركت نكنند. كسانی كه از برخی اختلالات هورمونی مشخص رنج میبرند مانند پركاری تیروئید و پاراتیروئید. مبتلایان به كم كاری غدد جنسی. افرادی كه كلسیم كافی و ویتامین D در رژیم غذایی آنها وجود ندارد. سابقه فامیلی پوكی استخوان سیگاری ها و كسانی كه الكل و قهوه زیاد مینوشند. علایم بیماری معمولا پوكی استخوان قبل از بروز عوارض آن علامتی ندارد. علائم هنگامی ایجاد میشود كه شكستگی اتفاق افتاده باشد مانند دردهای ناگهانی و شدید در ستون فقرات كه علامت مهم شكستگی های ستون فقرات است. ممكن است شكستگی مهرهها بدون درد اتفاق افتد و بصورت خمیدگی ستون فقرات و كاهش قد بیمار دیده شود. بهترین روش برای تشخیص پوكی استخوان سنجش تراكم استخوان (انستیتومتری) است؛ این آزمایش معمولا بر روی گردن، ران و ستون مهرهها انجام میگیرد و برحسب تشخیص پزشك ممكن است در نواحی دیگر نیز انجام شود.
توصیههای پزشكی برای پیشگیری از پوكی استخوان:
زنان در سن یائسگی از وضعیت استخوان خود آگاه باشند. استفاده از یك رژیم غذایی سرشار از كلسیم (كلسیم یكی از اجزای اصلی سازنده استخوان است و غذای روزانه شما باید حداقل حاوی 1000 تا 1200 میلیگرم كلسیم باشد) سعی كنید مواد لبنی شامل پنیر، ماست، سبزیجات و میوهجات مانند شلغم، كلم، هویج، پرتقال، حبوبات، غذاهای دریایی مانند ماهی تن و ماهی كیلكا را در رژیم غذایی خود بگنجانید. اوقاتی را در بیرون خانه بگذرانید تا آفتاب بتواند پوست شما را برای ساخت ویتامین D تحریك كند. این ویتامین برای سلامت استخوان ها لازم و ضروری است. از استعمال دخانیات و مصرف الكل بپرهیزید. بطور منظم ورزش كنید.