بلوغ و احساسات مذهبى
با فرا رسیدن بلوغ، در كنار شكوفایى تمایلات نفسانى، تمایلات روحانى نیز بیدار مىگردد. (همه روان شناسان در این نكته متفق القول اند كه ما بین بحران تكلیف و جهشناگهانى احساسات مذهبى، ارتباطى وجود دارد. به گفته دبس، در این اوقات، نوعى بیدارىمذهبى حتى نزد كسانى كه سابقاً نسبت به مسائل مذهبى لاقید بودند، دیده مى شود.
حمایت جوانان از دین و شیفتگى آن ها به مسائل دینى، صریح و خالص و قاطع است تا جایىكه جانشان را براى اعتلاى عقاید مذهبى فدا مى كنند. تجربه انقلاب اسلامى ایران وجنگ تحمیلى و بسیج جوانان در سن بلوغ و دفاع جانانه آن ها از مكتب و شرف و میهناسلامى، گواهى صادق بر این مدعا است ارزش ها در دوران بلوغ، در حال تحول و دگرگونى است. جوان در این مرحله تمایل دارددر مسائل اعتقادى خود تجدیدنظر كند، چون نمى داند آن چه را كه به او در این بارهگفته اند درست است. از این رو به تحقیق و بررسى مى پردازد. البته نباید از اینتردید و شك هراس داشت.
استاد مطهرى(ره) شك را مقدمه یقین، و پرسش را مقدمه وصول، و اضطراب را مقدمه آرامشمى داند و مى گوید: شك، معبر خوب و لازمى است، هرچند منزل و توقف گاه نامناسبىاست.
در این شرایط آن ها نیاز به رهبرى فكرى و عاطفى دارند. والدین باید از این فرصت استفاده كرده و شعائر دینى را با منطق و استدلال بهفرزندان جوان خود ارائه دهند و از اكراه و تحمیل تكالیف بپرهیزند تا با عكس العملمنفى و حتى موضع گیرى آن ها مواجه نشوند اگر با نوجوان با صداقت و احترام برخورد شود، به سهولت مى توان در اعماق دل او نفوذكرد آن ها تمام مسائل را زیر ذره بین انتقاد خود قرار مى دهند و در بنیان هاى اعتقادى وباورهاى مذهبى خود هیچ گونه تسامح و تساهلى را برنمى تابند و اگر عمل الگوها باگفتارشان هم خوانى نداشته باشد، چه بسا اصل اعتقادات را زیر سؤال ببرند. اگر والدیننقش رهبرى خود را به خوبى ایفا نكنند و عطش روحى جوانان به مذهب را به موقع سیراب نسازند، چه بسا آن ها به افكار انحرافى روى آورند. از این رو اسلام بر انتقال سریعآموزه هاى دینى تأكید مى كند. امام صادق(ع) مى فرماید: بادروا احداثكم بالحدیث قبلان یسبقكم الیهم المرجئه;53 احادیث اسلامى را به نوجوانان خود بیاموزید و در انجامآن تسریع كنید، پیش از آن كه مخالفان گم راه بر شما پیشى گیرند
منبع: نشریه با معارف اسلامی آشنا شویم ، شماره 52